Švediški meduoliniai sausainiai
"Pepparkakor"
2 RECEPTAS
INGREDIENTAI
150 g melasos (taip pat tinka datulių sirupas arba klevų sirupas)
110 g sviesto
100 g cukraus pudros
1 didelis kiaušinis
375 g kvietinių miltų
2 arbatinių šaukštelių meduolių prieskonių
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1/4 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnis druskos
-
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
-
Į nedidelį puodą sudėti melasą, sviestą ir cukrų. Kaitinti, retkarčiais pamaišant, kol sviestas ir cukrus ištirps ir susidarys vientisa masė. Nukelti nuo ugnies ir palikti pusvalandžiui, kad mišinys atvėstų.
-
Į didelį dubenį įsijoti kvietinius miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Centre padaryti duobutę ir įmušti kiaušinį, įpilti atvėsintą mišinį.
-
Rekomenduoju minkyti/maišyti mikseriu, nes rankomis tokią lipnią tešlą išmaišyti gan sunku.
-
Iš tešlos suformuoti rutulį, šiek tiek suploti, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą maždaug 2h.
-
Praėjus šiam laikui, tešlą kočioti nedidelėmis dalimis. Jas reikia iškočioti kuo ploniau. Geriausia tai daryti iškart ant kepimo popieriumi išklotos skardos, nes sausainių nebereikės perkelti. Aš naudojau panašų į tokį kilimėlį, kurį minimaliai pabarsčiau miltais.
-
Išpjauti sausainius, pasirinktomis formelėmis. Pas mane jau vyrauja Kalėdinės nuotaikos!
-
Kepti 175ºC temperatūroje apie 8 - 10 min arba kol ims ruduoti meduolių kraštai.
-
Išimti iš orkaitės, sudėti ant grotelių ir leisti atvėsti.
-
Pepparkakor reikia laikyti sandariai uždarytoje skardinėje. Jie nepraranda savo šviežumo laaaabai ilgai... iš tikrųjų jie kasdien tampa vis skanesni!
Skanaus!