Kažkur pamačiau idėją orkaitėje iškepti braškes. Tuomet atėjo mintis pagaminti lengvą, vasarišką tortuką.. be cukraus :) ne dėl mažesnio kalorijų kiekio. Labiau iš įdomumo ir mano pačios organizmo poreikio šiuo laikotarpiu. Taigi, dalinuosi receptu, kuriame yra avižinių sausainių be cukraus pagrindas, dailiai rožinis keptų braškių sluoksnis ir mascarpone kremo, braškių ir šviežių bazilikų papuošimas!
Avižinių sausainių pagrindas:
150g viso grūdo avižų
100g sviesto
50-70g medaus (pagal skonį)
1 kiaušinis
1 šaukštas miltų (aš naudojau viso grūdo speltos)
1 šaukštelis kepimo miltelių
1. Avižas sumalti smulkintuve, kad būtų ne miltai, o smulkintos avižos. Sviestą ištirpinti ir supilti ant maltų kruopų. Išmaišyti.
2. Kitame dubenyje išplakti kiaušinį su medumi, kad virstų puria mase. Įmaišyti į ją miltus ir kepimo miltelius.
3. Sujungti abiejų indų turinius. Šio kiekio užtektų 21-23cm skersmens kepimo formai. Jei tortą darysite 16cm skermens formoje kaip aš, suformavus joje ~7mm pagrindą, masės liks dar maždaug 6 sausainiams.
4. Suformavus pagrindą kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi, ir papildomus sausainius, viską kepti apie 15min, 170C.
Braškių sluoksnis:
350g šviežių braškių
1 šaukštas vanilės miltelių
250g graikiško jogurto
125g mascarpone sūrio
125g grietinėlės
70g agavų sirupo (galima daugiau, jei norisi saldžiau)
14g želatinos
40g vandens
1. Braškes nuplauti, nuvalyti ir supjaustyti pusiau. Sudėti į karščiui atsparų indą, pabarstyti vanilės milteliais ir kepti 30min, 175C temperatūroje. Iškepus atvėsinti ir sumalti trintuve.
2. Želatiną užpilti šaltu vandeniu. Kai išbrinks, pašildyti mikrobangų krosnelėje, kad ištirptų ir virstų skysčiu. Dar šiltą supilti į prieš tai paruoštą braškių tyrę ir gerai išmaišyti (viską daryti greitai, lygiagrečiai su kitu žingsniu, kad želatina nespėtų sustingti).
3. Į dubenį sudėti jogurtą, mascarpone, grietinėlę ir agavų sirupą. Vietoj jo taip pat galima naudoti medų arba paprastą cukrų. Viską išplakti iki vientisos masės.
4. Į paruoštą jogurto masę supilti braškes su želatina ir gerai išplakti plaktuvu.
5. Viską supilti ant pagrindo ir pastatyti kelioms valandoms į šaldytuvą. Kai sustings, apipjauti peiliu ir išimti.
Mascarpone kremas:
125g mascarpone sūrio
125g grietinėlės
45g agavų sirupo, medaus arba cukraus (galima reguliuoti pagal savo skonį)
1. Viską sudėti į dubenį ir plakti iki vientiso, puraus kremo.
2. Puošti juo tortą - galima paprastai užtepti arba išspausti per pasirinktą konditerinį antgalį.
3. Papildomai puošiau šviežiais baziliko lapeliais.
Skanaus! :)
Komentáre