top of page

Citrininis keksas

1 RECEPTAS

INGREDIENTAI (jie visi turi būti kambario temperatūros!):

200 g sviesto

150 g cukraus (arba ksilitolio)

3 dideli kiaušiniai

180 g kvietinių miltų (arba beglitimių mišinio)

30 g bulvių krakmolo

1 citrinos žievelė

100 g citrinos sulčių

6 g kepimo miltelių

f9yvRWfn.jpeg
lasas_3 copy.png
9IWrli9S.jpeg
lasas_3 copy.png
  1. Sviestą su cukrumi arba ksilitoliu išplakti iki purios balkšvos masės.

  2. Ten pat įmušti po vieną kiaušinį ir kaskart gerai išplakti.

  3. Įpilti citrinos sultis ir įdėti žievelę. Viską gerai išmaišyti.

  4. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius išmaišyti atskirame dubenyje ir įsijoti į tešlą. 

  5. Gerai, bet trumpai (!!) išmaišyti, tik kol neliks sausų gumulėlių.

  6. Kepti kekso formoje, išklotoje kepimo popieriumi. 190C temperatūroje, 40-55 min. 

 

Pastaba: mano eksperimentas parodė, kad:

  1. Kepant su kvietiniais miltais ir cukrumi, reikia 50-55 min;

  2. Kepant su kvietiniais miltais ir ksilitoliu, reikia 55-60 min;

  3. Kepant su miltais be glitimo ir ksilitoliu, reikia 45 min.

 

Tikslus laikas labai priklauso nuo naudojamos formos išmatavimų ir orkaitės parametrų. 

vHbugQvF_edited.png

Kekso viršų puošiau 2 kremais. Pateikiu abiejų receptūras.

 

  1. Kreminio sūrio ir grietinėlės kremas

150 g kreminio sūrio (pvz. Philadelphia) + 150g grietinėlės (36%), 15 g cukraus. 

Išplakti iki vientiso kremo.

 

  1. Baltyminis kremas

105 g pasterizuotų baltymų (arba maždaug 3 didelių kiaušinių baltymai) 

40 g ksilitolio (A)
160 g ksilitolio (B)
45 g vandens

lasas_3 copy.png

1. Baltymus ir ksilitolį (A, t.y. 40 g) sudėti į plakimo dubenį. Jis būtinai turi būti labai švarus, sausas, be jokių riebalų nuo ankstesnio gaminimo, nes baltymai neišsiplaks kaip reikia!
2. Į atskirą puodą supilti vandenį ir ksilitolį (B, t.y. 160 g). Pradėti kaitinti ant vidutinės kaitros ir kai pasieks 100 °C temperatūrą, pradėti plakti baltymus su ksilitoliu. Reikia išplakti iki baltų putų be gelsvo skysto baltymo. 

3. Kai kaitinamas ksilitolio sirupas pasieks 118 °C, iškart nuimti jį nuo ugnies ir lėtai, plona srovele įpilti į toliau plakamus baltymus.
Čia, žinoma, labai pagelbės stacionarus plaktuvas, kurio nereikia laikyti rankoje, bet ir su kitokiu viskas įmanoma! Svarbu neišsigąskite anksčiau laiko. 

4. Supylus visą sirupą, baltymus plakti 5–8 min., kol pajusite, kad dubuo atvėso. Kremas bus vientisas ir blizgus. Būtent tokiu reikia papuošti keksą.

 

Skanaus! 

yUSouo4D.jpeg
lasas_3 copy.png
bottom of page