top of page

Moterų lyderystė. Stereotipai ir archetipai.

Žinot, jei sudėčiau savo ir draugių pokalbius į vieną knygą, pavyktų absoliučiai nerealus leidinys! Štai ir šiandien. Buvau konsultacijoje šalia vienos savo draugių ir užsukau pas ją "pusvalandukui". Tiek išsikalbėjome išties svarbiomis, giliomis temomis, kad net atidėjau kitus suplanuotus darbus ir rašau šį tekstą, kad pasidalinčiau su jumis! Nuo prekės ženklo kūrimo pasukome link moterų lyderystės temos. Kaip manote, kaip dažnai ji yra grįsta stereotipais, o kiek šansų, kad pasikeistų į paremtą archetipais?


Lyderystės sąvokų yra įvairių. Visgi labai dažnas įsivaizduoja lyderį taip: vyras, sėdintis odinėje kėdėje prie didelio stalo, vadovaujantis tam tikros organizacijos komandai ir turintis daug pavaldinių. Tai, sakyčiau, yra stereotipinis įsivaizdavimas.



Ar nemanote, jog moterys tarsi nuolat stengiasi prilygti šiam įvaizdžiui? Kad ir dėvima apranga, sprendimų priėmimo modeliais, darbo su komanda principais. Jos, atrodytų, turi įrodyti, jog GALI būti tokios pat šaunios, nors iš tikrųjų turi visą puokštę visiškai kitokių, išskirtinių savybių, padedančių pasiekti nuostabių rezultatų! Tai intuicija, atsidavimas, polinkis ieškoti kompromiso, kūrybinis prisitaikymas ir kt. Tai yra prigimtinės savybės, apie kurias šiandien su drauge, geštalto terapeute Alla Budriene ir kalbėjome. Tai yra dalykai, kuriuos ir sąlygoja archetipai. Apie juos pirmasis rašė K. Jungas, o trumpą aprašymą rasite čia.


Ką jau kalbėti apie tai, jog moterys nuolat turi laviruoti tarp savirealizacijos poreikio, motinystės, žmonos ir kitų vaidmenų. Niekuomet visur nebūsi 100% gera. Ir nereikia! Turiu slaptą troškimą, kad moterų pasąmonėje pagaliau įsišaknytų suvokimas, jog nereikia viename asmenyje sutalpinti 10 instagrame sekamų žmonių savybių! Kad yra skirtingi gyvenimo etapai ir žavu yra stebėti kaip klesti tai, kur tuo metu sutelki didžiausią savo fokusą.



Kiek yra moterų lyderių, kurios tokiomis tampa dėl to, kad geba suburti žmones bendram tikslui?

Kurios dirba iš pašaukimo ir pasiekia nerealių rezultatų?

Tų kurios siekia išgarsinti Lietuvą/kitą šalį pasaulio kontekste?

Kiek tokių, kurių žodis turi milžiniškos įtakos įkvėpti šimtus ir milijonus keisti savo gyvenimus į gera?

Kiek tų, kurios dovanoja gyvybes, užaugina nuostabias asmenybes ir savo pavyzdžiu diegia joms teisingas vertybes?

O kiek tokių, kurios norėtų siekti tam tikros karjeros, bet jau 11-12 klasėje to atsisako, nes bijo, jog nepavyks svajonės pildymo suderinti su šeimos kūrimu? Šias ypatingai norėtųsi palaikyti!



Tai, kas apskritai yra lyderystė? Net jeigu pasidomėtume labai paviršutiniškai ir šį žodį įvestume į Google paiešką, mums iškart išmestų apibrėžimus, kurie labai aiškiai sako, jog LYDERYSTĖ - tai:

  • atsakomybė;

  • įtaka;

  • rūpinimasis savo komanda/aplinkiniais;

  • mokymasis ir ugdymas kitų;

  • gebėjimas kitam įkvėpti pasitikėjimo savimi ir drąsos;

  • geros atmosferos, pozityvios nuotaikos palaikymas;

  • patikimumas, atvirumas ir gera energija, kurią jaučia lyderio pasekėjai;

  • drąsa, pavyzdžio rodymas.

Lyderystė nėra tik apie darbą. Tai formuojamas įgūdis ir pasirinkimas. Tai situacijos, kuriose pasireiškia mūsų gebėjimas paimti vadžias į savo rankas. Dalykas, kurį gali turėti arba atsisakyti kiekvienas/kiekviena.



Pamenu, kokį įspūdį man paliko John C. Maxwell knygos šia tema. Labai įstrigo jo pasakymas, jog lyderys yra asmuo, kuris tiek užaugo, jog yra pasiruošęs padėti augti kitam. Kuris visiškai nesavanaudiškai, su begaliniu atsidavimu pastato ir prilaiko kopečias tam, kuriam linki kopti aukščiau. Knyga #1.


Po kelerių metų perskaičiau Robin Sharma knygą "Lyderys be titulo". Tuomet pagalvojau: "Wow! Jeigu šią knygą perskaitytų visi pasaulio žmonės, kiek jų laimingų būtų šioje žemėje!!!". Tuomet nusipirkau dar 5 vnt. ir dalinau visiems, ką myliu, kas man rūpi ir kam linkiu pačių geriausių dalykų. Jos pagrindinė mintis yra apie tai, kad visi gimstame genialūs, tačiau dažnas numiršta pasirinkęs vidutinybės kelią. Apie tai, kad kiekvienas GALIME pasiekti aukštumų bet kurioje, mūsų talentams atliepiančioje srityje ir tai visiškai nėra susiję su turimo kabineto, komandos ar atlyginimo dydžiu.


Taigi, kaip manote, moters-lyderės kelias dažniau grindžiamas stereotipais ar prigimtinėmis stiprybėmis ir savybėmis? Ar pavyksta mums atrasti savo, autentišką kelią į sėkmę? Ar galime tikėtis, jog nusistovėjęs įsivaizdavimas apie tai, kas yra sėkminga moteris ir lyderė, pasikeis? O gal tai jau įvyko? Būtinai pasidalinkite savo mintimis komentarų skiltyje!


Su meile

Jūsų Liu





371 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page