top of page

Kaip pasigaminti tobulą Kalėdinį tiramisu šventiniam stalui

Updated: Jan 9




Tikiu, kad šis desertas bus visiškas hitas! Nors italai turbūt pakrauptų pamatę, kiek nutolau nuo klasikinės versijos sudėties, skonis tikrai to vertas!

Visas gaminimas yra absoliučiai įprastas, kaip visuomet paprastas ir greitas. Tiesiog kremą praturtinau apelsinų sultimis ir meduolių prieskoniais bei cinamonu. Vietoj kavos, „damų pirštelius“ mirkiau stiprioje juodoje arbatoje, pagardintoje apelsinų likeriu. Visuma gavosi originali, gardi ir labai turtingo skonio!

Taip, dėl žalių kiaušinių ir alkoholio šį desertą vaikai gali drąsiai praleisti. Taip pat, kaip nėščiosios. Bet visus kitus kviečiu čiupti po šaukštą ir kabinti iš bendro indo! Juk taip gera dalintis ne tik desertu, bet ir įspūdžiais jį ragaujant!




INGREDIENTAI

Apie 400 ml stiprios juodos arbatos (gali keisti ir kava)

4 valgomieji šaukštai Cointreau, Calvadoso arba Amaretto, arba kito mėgstamo likerio/trauktinės

5 dideli kiaušiniai (tryniai ir baltymai atskirai)

5 valgomieji šaukštai cukraus

3 arbatiniai šaukšteliai meduolių prieskonių

2 arbatiniai šaukšteliai cinamono

500 g mascarpone sūrio

Pusės apelsino sulčių

200 g sausainių „Damų piršeliai“

2 valgomieji šaukštai nesaldintos kakavos


  1. Paruošti kiaušinius. Į dubenį įpilti porą stiklinių paprasto vandens ir įberti šaukštą sodos. Gerai išmaišyti ir įdėti kiaušinius. Toks tirpalas naudojamas jiems nuplauti, kad būtų saugu vartoti „žalius“ kiaušinius. Po 10 min išimti, nuplauti ir nusausinti servetėle.

  2. Dubenyje sumaišyti stiprią arbatą su Cointreau ar kitu likeriu ir 2 arbatiniais šaukšteliais meduolių prieskonių bei 1 arbatiniu šaukšteliu cinamono.

  3. Atskirti baltymus nuo trynių. 

  4. Trynius išplakti su cukrumi iki šviesios ir purios masės. 

  5. Sudėti maskarpone sūrį, įpilti apelsino sultis, įberti po 1 arbatinį šaukštelį meduolių prieskonių ir cinamono. Plakti iki vientisos masės. Kuo ilgiau plaksi, tuo kremas bus panašesnis į putėsius. 

  6. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymus. Sudėti juos į maskaponės mišinį ir labai švelniai išmaišyti. Geriausia tai daryti dalimis, kad pavyktų išsaugoti kuo daugiau baltymų purios konsistencijos (tam, kad baltymai tikrai išsiplaktų, tiek indas, tiek plakimo antgalis turi būti tobulai švarūs bei sausi!).

  7. Kakavą sumaišyti su cinamonu.

  8. Į pasirinktą formą įdėti nestorą sluoksnį kremo ir paskirstyti ant dugno. Pabarstyti kakava (geriausia per sietelį).

  9. Sausainius mirkyti arbatos ruošinyje - sausainiai turi būti gerai išmirkę, bet arbata iš jų neturi nutekėti. Sudėti juos ant pirmo kremo sluoksnio.

  10. Sudėti kiek storesnį sluoksnį kremo, vėl pabarstyti kakava. Viską pakartoti dar kartą. 

  11. Formą uždengti maistine plėvele, kad desertas nesugertų kvapų iš šaldytuvo. Palaikyti per naktį jame, o paskui valgyti kad ir tiesiai iš indo, dalinantis su savo mylimiausias žmonėmis!

Skanaus!!




72 views0 comments
bottom of page