top of page

Pasiflorų sūrio pyragas - sveikatai palanki alternatyva tradiciniams desertams!

Šiomis dienomis supratau, kad esu toli gražu ne vienintelė moteris, kuris savo gyvenimo srityse stengiasi pasiekti balansą. Mityba - ne išimtis!

Manau, kad nuostabu yra pažinti naujus skonius, produktus, pasaulio virtuves ir tokiu būdu ne tik praplėsti akiratį, bet ir atrasti būdų mėgautis gyvenimu, rečiau sakyti sau "ne", bet tuo pačiu duoti savo organizmui sveikesnių produktų ir iš jų gaminamų desertų!


Ar galėčiau vien tokius desertus valgyti? Sunkiai. Vienur pradedu pavargti nuo kokoso ar datulių skonių, kitur kiti niuansai išlenda. Tad man patinka išlaikyti balansą, ką daryti kviečiu ir jus!! Jei dar neragavote absoliučiai TOBULŲ ir išties lengvai pagaminamų sūrio pyragų iš grietinėlės sūrio, varškės ir kt., visą 20 receptų rinkinį rasite ČIA!


Tad šįkart jūsų dėmesiui alternatyvus "sūrio" pyragas iš anakardžių, mangų ir pasiflorų. Be pieno produktų, miltų, kiaušinių ir baltojo cukraus. Visgi nuostabiai švelnus, lengvas ir gardus!

Man patinka su tokiais eksperimentuoti, o kūnas už tai tik dėkoja! Ar patinka ir jums? :)






INGREDIENTAI (21-23cm skersmens tortui arba 18cm, jei dalinti visus kiekius perpus)


Pagrindui reikės:

100 g migdolų

60 g makadamijų, graikinių arba pekano riešutų

140 g datulių, be kauliukų, minkštų (jei nusipirkai labai sausas, galima prieš naudojant jas 20min išmirkyti vandenyje)

20 g kokoso drožlių

Žiupsnis druskos

1 šaukštelis citrinos arba laimo sulčių


Pagrindinei "sūrio" masei reikės:

380 g anakardžių riešutų, mirkytų per naktį

120 ml agavų sirupo (arba kito skysto saldiklio, pvz., klevų sirupo ir kt.)

110 ml ypač tyro, lydyto kokosų aliejaus

120 ml + 30 ml vandens

1 valgomasis šaukštas laimo sulčių

80 g šaldyto arba šviežio pasifloros vaisiaus minkštimo (be sėklų; aš naudoju šaldytą tyrę, kurią prieš tai atitirpinu)

360 g kubeliais pjaustytų šviežių arba šaldytų mangų (aš naudoju šaldytą tyrę, kurią prieš tai atitirpinu)

Žiupsis druskos


Viršutiniam užpilui reikės:

100 g mango (aš naudoju šaldytą tyrę, kurią prieš tai atitirpinu)

2 švieži pasifloros vaisiai

120 ml vandens

½ šaukštelio agaro-agaro




GAMINIMAS:


  1. Įdarui skirtus anakardžius sudėkite į dubenį ir užpilkite vandeniu (jo turi būti 2-3cm virš riešutų). Mirkyti per naktį, 8-12 valandų.

  2. Kitą dieną nupilkite vandenį ir nuplaukite anakardžius, kad pašalintumėte želė konsistencijos apvalkaliuką, kuris susidaro mirkymo metu. Atidėkite.



  1. Pagrindui skirtus migdolus ir makadamijas sudėkite į triuntuvą. Sumalkite iki miltų.

  2. Po to įdėkite datules, kokoso drožles, druską ir sumalkite iki trupinių masės.

  3. Įpilkite citrinos sulčių, 1 VŠ vandens ir dar kartą apdorokite 10 sekundžių. Jei masė per sausa, galima įpilti dar vandens. Ji turi būti gan lipni, kad būtų įmanoma suformuoti pagrindą.

  4. Apvalią torto formą (šiam kiekiui reikia 21-23cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite paruoštą masę ir stipriai prispauskite pirštais. Įsitikinkite, kad ji paskirstyta lygiu sluoksniu. Atidėkite į šalį, kol ruošite įdarą.



  1. Į trintuvą sudėkite nusausintus anakardžių riešutus, skystą saldiklį, kokosų aliejų, citrinų sultis, mangą ir pasiflorą bei vandenį. Jei trintuvas nėra pritaikytas sunkiai masei trinti, geriau padalinti kiekius per pusę ir sumalti dalimis.

  2. Jei masė gaunasi labai tiršta ir sunki, įpilkite vandens - po truputį, maždaug po šaukštą, kol pamatysite, kad masė švelni ir vientisa.

  3. Supilkite įdarą ant paruošto pagrindo ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai arba bent kelioms valandoms.



  1. Užpilui skirtus produktus įdėkite į dubenį ir maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies (jei naudojate vaisius gabaliukais, prieš tai juos reikia sutrinti iki tyrės). Reikia nuolat maišyti. Tai užims apie 2min.

  2. Leiskite atvėsti 30 minučių - užpilant ant pyrago, mišinys neturi būti karštas.

  3. Išimkite sūrio pyragą iš šaldytuvo ir tolygiai paskirstykite užpilą. Įdėkite atgal į šaldytuvą, kol užpilas sustings (40 - 50 minučių).


Jei nevalgysite sūrio pyrago per artimiausias dvi dienas, supjaustykite jį ir įdėkite likusius gabaliukus į šaldiklį. Šis sūrio pyragas šaldiklyje gali būti laikomas iki 6 mėnesių, o šaldytuve – iki 2 dienų.


Skanaus!!




bottom of page